18.5.2018 / Päivä 24
32,83 km
12x50min legiä
korkeus: 2274m
sää: aamusta aluksi huono näkyvyys, parani ekan legin aikana. Lounaalle saakka hyvä sää, sitten alkoi vastatuuli (5–>10m/s) ja näkyvyys heikkeni. Lopuksi white out. Pakkasta ei ihmeemmin.
sijainti: N66.19624 W042.36676

Vastatuuleen

Lähtö oli myrskypäivän jälkeen sovittu aamuneljäksi. Periaatteessa kaikki olivat levänneet, mutta yöunet jäivät kuitenkin lyhyiksi. Aamu ei ollut erityisen kylmä eikä pimeäkään, aurinko nousee jo kolmen aikaan. Ensimmäinen legi oli mainio. Jaloissa ei painanut, tuntui, että sukseen sai luistoa, ja pulkka liukui kevyesti perässä. Hiljakseen sateli lunta, mutta se ei haitannut. Fiilis oli hyvä. Seuraavilla legeillä keli ja näkyvyys vain paranivat. Yhdellä aamupäivän legeistä löysimme oikean alamäen, jonka pystyi myös silmin havaitsemaan.

Harmiksemme tätä onnea ei riittä nyt koko päivälle. Lounaan jälkeen keli tukkoistui ja kohta sitä taisteltiinkiin eteenpäin kovenevassa vastatuulessa. Niin tuttu tunne. Tuuli ulvoo kaikilla mahdollisilla taajuuksilla, lumihiutaleet rapsahtelevat huppuun, näkymä on pelkkää valkoista ilman perspektiiviä ja pinnanmuotoja. Ja tuuli kiskoo pulkkaa koko ajan eri suuntaan kuin mihin pulkan vetäjä sitä haluaa kuljettaa. Kaksitoista legiä sinnittelimme, sitten leiri pystyyn.

Valkoisessa hiihtely on tavallaan huvittavaakin. Koska mitään ei näy, pää keksii kaikenlaista. Whiteoutissa olen hiihtänyt muun muassa polkua pitkin kuusimetsässä, mäntyjen ympäröimää harjunpäällistä, ojan tai minkä lie auman pohjaa ja puikkelehtinut kerrostalojen välissä. Yhtenä päivänä olin kokoajan tulossa jollekin palloviheriölle paitsi etten ikinä päässyt perille.

Vastatuulet ja whiteoutit on nyt nähty. Toiveena olisi säiden haltijalta hyvää keliä ja mieluusti myötätu ulta. Haluttais ennen kaikkea tehdä hyvä hiihtopäivä hyvässä kelissä. Kilometrejä mittariin, kiitos!

Satu

Kuvassa: Lounas nautiskeltiin hyvässä säässä piknik-hengessä, kuten joka hiihtopäivä (kuva:Nina)

10 kommenttia julkaisussa “Vastatuulen

 1. Kossu

  Kuva tais jäädä iridiumin bittiavaruuteen, mutta kyllä nyt kelit ahistelee siellä ylhäällä.

  Muokkaa
  Vastaa
 2. Tomi

  Ärsyttävää kun kelit on teitä vastaan!! Mut sauvat viuhumaan aina kun voi! tsemppiä! 😊

  Muokkaa
  Vastaa
 3. Korpijaakko Kirjoittaja

  Kuva oli tosiaan hetken kateissa. Epäilin itsekin sen jääneen jonnekin jäätikön, kiertoradan ja Suomen välimaastoon, mutta se löytyikin WordPressin arkistosta! Miksi lie oli sinne mennyt… Lisätty nyt lukijoiden iloksi.

  – Korpi-Jaakko

  Muokkaa
  Vastaa
 4. Kari Vainio

  Kyllä se tuulen suunta kohta käännöstä kääntyy. Vallitseva tuuli on rannikolle päin ja nyt on jo alkanut loiva alamäki. Ihan hyvin on homma hanskassa.

  Muokkaa
  Vastaa
 5. Mirja Vilmi

  Nyt pistettiin rukousapu ilmojen ja jaksamisen puolesta.

  Muokkaa
  Vastaa
 6. Lilli

  Norppa on poistunut kiveltä 🙁 ja kohta teidänkin retki loppuu. Pitänee hankkia oma elämä loppukesäksi 😀
  Etiäpäin, sanoi mimmit hangessa. Kyllä te pikkutuulet ja myräkät selätätte! Ja isommatkin.
  Mulle tuli ajatus, että jos siinä valkeuden keskellä törmäisi jääkarhuun :O Kumpikaan ei huomaisi toistaan…
  Seuraamme retkeänne äitini ja kummisetäni (Saimaalla) kanssa. Kovasti lähetämme tsemppiä ja kilometrejä teille.
  Täällä tulossa taasen aurinkoinen viikonloppu; rannalle ja tanssimaan. Siinä tämän päivän suunnitelmat.
  Loikaltakin terveisiä!

  Muokkaa
  Vastaa
 7. Hilkka, Punkaharju

  Hienoa kuvausta mm. whiteout- kokemuksista! Kerroimme poikani kanssa teistä ladyista eilen siunaus- ja muistotilaisuuden erähenkiselle papille. Pystytte kun teette parhaanne.

  Muokkaa
  Vastaa
 8. Marjo Lindberg

  Hienoa Naiset! On ollut mukavaa ja mielenkiintoista palata teidän reissune kautta jäätikön vastatuulisiin tunnelmiin. Täällä aurinkoista vihreyttä katsellessa tulee aamuisin haikea olo ja on hienoa kurkata reissu kuulumiset. Luistavia ja turvallisia loppukilometrejä.

  Muokkaa
  Vastaa
 9. Kari

  Kuinka paljon teillä kilsoja sitten hyvänä päivänä kertyykään, jos huonona niitä tulee 32? Mutta tietenkin päivän teltassa makaamisen jälkeen ei tietystikään ihan heti malta palata takaisin telttaankaan… Onnea ja hyvää mieltä loppumatkaan.

  Muokkaa
  Vastaa
 10. Lilli ja Tuula

  moikka tytöt ootte mahtavia. on tosi kiva seuratanteidän matkaa .itse köllötän täällä aurinkossa. en voi muuta kun toivottaa onnea loppumatkalle. kohta kotiudutte sieltä ja matkanne päättyy…voimia kaikille t.v tuula

  Muokkaa
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *