Karoliinireitti, Keski-Ruotsi

  • keväällä 2020  (Vaiska)

Tunturivaelluksilla pääset viemään aiemmin opitut tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Karoliinivaellus on Skandinavian suurtunturivaelluksista fyysisesti helpoin. Sen aikana hiihdetään päivittäin 6 – 7 legiä. Näin ollen se soveltuu hyvin myös sellaisille vaeltajille, jotka epäröivät lähteä muille vaelluksillemme.

Vaellus Karoliinireitillä  seurailee Kaarle XIII:n Norjan sotaretken Pohjoisen armeijan reittiä Norjaan ja takaisin. Kenraali Carl Gustaf Armfeltin johtama Pohjoinen armeija koostui pääsoin suomalaisista karoliineista. Epäonnistunut sotaretki päättyi katastrofaaliseen vetäytymiseen tuntureiden yli takaisin Ruotsiin. Tuntureita lähti yrittämään noin 7000 miestä, joista noin 3000 menehtyi tammikuisessa lumimyrskyssä. Heistä suurin osa oli suomalaisia sotilaita. Avotunturit voivat olla erittäin ankaria.

Sylarnan-tunturialue on osa Kölivuoristoa, jossa avotunturia ja ankaria olosuhteita löytyy siitä huolimatta, että liikutaan noin Vaasan leveysasteilla. Maalis- ja huhtikuussa olosuhteet ovat keskimäärin suotuisammat kuin pahimpien talvimyrskyjen aikaan.

Ohjelma

Matka kulkee Helsingistä Vaasan kautta Uumajaan. Laivamatkan jälkeen matka jatkuu Enaforssin STF-majalle, jossa yövymme sisätiloissa.

Reittimme kulkee karoliinien pääjoukon maisemissa aina Norjaan Essand-järven rannalle, josta Karoliinien kuolemanmarssi alkoi talvella 1719.

IMG_0235

Tämän jälkeen jatkamme Norjan puolella Sylarna-tunturit kiertäen  lähelle Sylarnan tunturiasemaa, jossa rakennamme lumiluolan ja iglun sekä yövymme niissä yhden yön. Muut yöpymiset tapahtuvat vaellusteltoissa, joiden oikea käyttö on eräs vaelluksen keskeisiä opetustarkoituksia.

IMG_0306

Lumimajoiteyöpymisen jälkeen jatkamme Storulvaniin, jossa yövymme sisätiloissa ja huollamme itsemme.

IMG_0279

Paluumatkalla piipahdamme vielä Handölissa katsomassa kylää, johon pääosa henkiin jääneistä karoliineista saapui tunturiylityksen jälkeen. Paluumatka tapahtuu samaa reittiä Uumajasta Vaasaan kuin menomatkakin.

Edellytykset

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” kurssin suoritusta tai osallistumista aiemmille vaelluksille. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata tai ostaa erikoishintaan avotunturit-nettikaupasta (noin -20% normaalihintaisista tuotteista). Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta: 749 eur

Hinta sisältää: opastuksen, mainitut laivamatkat hytteineen ja kuljetukset. Myös vaelluksella tarvittava ahkio, teltta ja keitinlaatikko keittimineen sekä retkikunnan yhteinen erikoisvarustus annetaan lainaksi.

Osallistujamäärä: 4-8 hlö.

Ilmoittaudu vaellukselle täällä! Huom! Vaellusta Karoliinireitillä ei järjestetä keväällä 2019.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.