Karoliinireitti, Keski-Ruotsi

  • 29.2.-8.3.2020 (Wikström) (Huom. aikataulu sisältää suositellut matkustuspäivät, hiihto-osuus 1.3.-7.3.2020.)

Tunturivaelluksilla pääset viemään aiemmin opitut tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Karoliinivaellus on Skandinavian suurtunturivaelluksista fyysisesti helpoin. Sen aikana hiihdetään päivittäin 6 – 7 legiä. Näin ollen se soveltuu hyvin myös sellaisille vaeltajille, jotka epäröivät lähteä muille vaelluksillemme.

Vaellus Karoliinireitillä  seurailee Kaarle XIII:n Norjan sotaretken Pohjoisen armeijan reittiä Norjaan ja takaisin. Kenraali Carl Gustaf Armfeltin johtama Pohjoinen armeija koostui pääsoin suomalaisista karoliineista. Epäonnistunut sotaretki päättyi katastrofaaliseen vetäytymiseen tuntureiden yli takaisin Ruotsiin. Tuntureita lähti yrittämään noin 7000 miestä, joista noin 3000 menehtyi tammikuisessa lumimyrskyssä. Heistä suurin osa oli suomalaisia sotilaita. Avotunturit voivat olla erittäin ankaria.

Sylarnan-tunturialue on osa Kölivuoristoa, jossa avotunturia ja ankaria olosuhteita löytyy siitä huolimatta, että liikutaan noin Vaasan leveysasteilla. Maalis- ja huhtikuussa olosuhteet ovat keskimäärin suotuisammat kuin pahimpien talvimyrskyjen aikaan.

Ohjelma

Matka Enaforssin STF-tunturimajalta, jossa yövymme sisätiloissa ja valmistaudumme vaellukseen. (Aloituspaikalla pääsee Suomesta helpoiten Vaasan kautta laivalla.)

Reittimme kulkee karoliinien pääjoukon maisemissa aina Norjaan Essand-järven rannalle, josta Karoliinien kuolemanmarssi alkoi talvella 1719.

IMG_0235

Tämän jälkeen jatkamme Norjan puolella Sylarna-tunturit kiertäen lähelle Sylarnan tunturiasemaa, jossa rakennamme lumiluolan ja iglun sekä yövymme niissä yhden yön. Muut yöpymiset tapahtuvat vaellusteltoissa, joiden oikea käyttö on eräs vaelluksen keskeisiä opetustarkoituksia.

IMG_0306

Lumimajoiteyöpymisen jälkeen jatkamme Storulvaniin, jossa yövymme sisätiloissa ja huollamme itsemme ennen paluumatkaa.

IMG_0279

Edellytykset

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta tai osallistumista aiemmille vaelluksille. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollisuus vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta: 749 eur

Hinta sisältää: opastuksen, majoittumisen sisätiloissa ennen ja jälkeen vaelluksen sekä vaelluksella tarvittavan ahkion, teltan ja keitinlaatikon keittimineen sekä retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen.

Osallistujamäärä: 4-8 hlö.

Ilmoittaudu vaellukselle täällä!

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.