14.5.2016 / Päivä 21
0 km / 394,0 km yhteensä (noin 600 kilometristä)
0 legiä (a 50min)
korkeus: 2110 m
sää: aamulla -10°C, kohtalainen pohjoistuuli, aurinkoista; päivällä -2°C, heikko pohjoistuuli, aurinkoista; iltaa kohti kylmenee
sijainti: sama paikka, mutta puhtaampana

Tavallinen lauantaipäivä

Tänään oli tavallinen lauantaipäivä. Ei töitä. Nukuttiin vähän pidempään, juotiin useampi kuppi aamukahvia ja syötiin aamiaista kaikessa rauhassa. Aamupäivällä lähinnä löhöiltiin ja lueskeltiin ja iltapäivällä oli vähän kotihommia: siivoamista, leipomista, tiskaamista. Sitä tavallista. Myöhemmin kaverit tulivat kylään ja käytiin tietysti saunassa.

Saunapuhtaana oli mukava popsia oikein tuhti päivällinen ystävien seurassa. Naapurit olivat nimittäin kutsuneet meidät syömään. Vatsa tuli niin täyteen, ettei jatkoille sitten jaksanutkaan lähteä. Baariinkin o n niin pitkä matka. Kai sitä alkaa tulla vanhaksi. Siis tavallinen lauantaipäivä.

Tosin Grönlannin jäätiköllä, 150 kilometrin päässä lähimmästä kivestä tai kiinteästä asumuksesta.

Aurinko ja rutiini herättivät seitsemältä. Makuupussia piti raottaa, ettei tullut hiki, mutta uni sai jatkua lepopäivän kunniaksi. Yhdeksältä oli hyvä kömpiä untuvien syleilystä auringon lämmittämään telttaan aamiaiselle ja aloittaa Tomin lahjoittaman pokkarin lukeminen.

Tero tosin tuhosi ensimmäisen aamiaisen jo seitsemältä. Ja legieväät ja loput näkkärit siinä välissä ennen lounasta

Siinä köllötellessä naapuriteltasta huutelivat, että onko ennen päivällistä sauna lämpimänä? Siinä sitten kahden teekkarin päissä ajatukset lähtivät aivan arvaamattomille laduille: Totta kai me nyt sauna järjestetään!

Kiuaskiviä emme löytäneet kovasta etsimisestä huolimatta. Taitaa olla vielä rannat jää ssä täällä. Mutta otettiin asiaan sellainen hammam-tyyppinen lähestymistapa:

– yksi auringon lämmittämä Keron 3 GT tyhjäksi tavarasta
– routamatto sisäteltan alle, ettei kastu
– tyhjä Paris-pulkka absidiin pesualtaaksi ja kuumaa vettä pulloihin kun sekoittavaa hanaa ei ehditty vielä rakentaa…
– teltan tuuletukset kiinni, kaksi keitintä täysille ja päälle kattilalliset kiehuvaa vettä
– oma istuinalunen ja saunajuomat mukaan – ja löylyihin!

Lämpömittari nousi äkkiä tappiin saakka (+55°C) ja ilmankosteus sataan. Leppeä, kostea löyly. Oikein hyvä. Suomalaisen säväyksen turkkilaiseen tunnelmaan toi hikien huuhtelu lumikylvyillä lapiolla pehmitetyssä hangessa ennen varsinaista pesua.

Hart Sportia kului, hiki virtasi ja ruumis puhdistui sielua myöten. Voimme suositella lämpimästi.

Saunan kuivuessa herkuteltiin naapureiden tarjoama illallinen isossa salissa. Tarjolla oli mm. välimerellises ti täytettyä foccacia-leipää, raastesalaattia, röstiperunoita, kermaperunoita, viljapihvejä ja halloum-juustoa. Hyvinä naapureina veimme tuliaisiksi banaanisuklaa-piiraan, jonka kylkeen naapurin kätevä emäntä pyöräytti vielä vaniljakreemiä. Kahvia seurannut digestiivi tulikin tarpeeseen, eikä samarinkaan olisi haitannut. Teroltakin lähti nälkä kertaheitolla.

Toisin sanoen ruuat on nyt viilattu uudistetun tavoiteaikataulun mukaisiksi. Huomenna hypätään taas suksille ja viikon päästä saatetaan olla jo suihkussa. Vaikka eihän sitä enää kaipaakaan.

Kuvassa: Saunatunnelmia.

Retkikunnalla on ähky.

– Korpi-Jaakko

PS. Uskoisimme olevamme ensimmäinen Grönlannin jäätiköllä saunonut hiihtoretkikunta. Pitäneeköhän paikkansa?

7 kommenttia julkaisussa “Tavallinen lauantaipäivä

 1. Kossu

  Loistavaa toimintaa ja vielä bensan säästö reissulla :D.

  Muokkaa
  Vastaa
 2. Maija

  Olette tosi luovia. Voin kuvitella olevani mukana, niin hyvin kuvaatte tilanteita. Hyvää jatkoa.

  Muokkaa
  Vastaa
 3. TapaniK

  Näitä päiväraportteja on muutenkin kiva lukea, mutta tämänkertainen oli kyllä ihan huippu! Näin se Suomi viedään saunomalla maailmankartalle 🙂

  Muokkaa
  Vastaa
 4. Eero J

  Tästä tullenee seuraavien retkikuntien vakiotoimintaa 🙂 Kyllä suomalainen insinööri on kätevä emäntä!

  Muokkaa
  Vastaa
 5. Timo Härkönen

  Näyttäisi vähän aurinko värjänneen retkikunnan naamoja.

  Alisniemestä laitettiin Niinalle terveisiä, että siellä olisi pienen palautumisleirin verran puita tarjolla kun palaat 🙂

  Muokkaa
  Vastaa
 6. Reissu Pete

  Summit campissä jäätikön korkeimmalla kohdalla on vanerista ja kaasukiukaasta rakennettu oikea sauna. Kävin siellä saunassa kesäkuussa 2008, mutta en saunonut. Kävin kuitenkin siis saunassa. Myös muita suomalaisia on asemalla vieraillut, joten ehkä siellä jokunenkin on siten saunonut + muiden maiden tutkijat. 🙂

  Muokkaa
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *