Retkikunta esittäytyy!

5.4.2019 / Päivä 0
0 km
0 legiä
Korkeus: pari metriä
Sää: Longyerbyenissä n. -5C, puolipilvistä, iltapäivällä navakka luoteistuuli, laantunut illaksi
Sijainti: Longyearbyen

Retkikunta harjoitusretkellä Leivonmäen kansallispuistossa tammikuussa. Vasemmalta alkaen: Jaakko, Kaisa, Olli, Tero, Elina, Merike, Otso, Keijo. (kuva: Korpi-Jaakko)

On taas se aika vuodesta kun Ankarat avotunturit -retkikunta suuntaa sukset Huippuvuorille. Huippuvuorten retkikuntia on vedetty jo vuodesta 2006 alkaen. Reissu on klassikko ja syystäkin: vaihtelevaa merijäätä, kylmiä rantoja, laajoja laaksoja, teräviä huippuja ja arktista hysteriaa! Unohtamatta mahdollisuutta kohdata naaleja, mursuja ja jääkarhuja. Mutta jopa ympäröivää arktista erämaata tärkeämpi tekijä kaikissa retkikunnissa on itse retkikunta. Eli millaisella porukalla sitä hiihdetään lähes kolme viikkoa ja kenen kanssa jaetaan neljän neliömetrin kangaskoti 18 yön ajan.

Siispä seuraavassa retkikunta esittäytyy ennen kuin suuntaa suksensa kohti pohjoista lauantaina puoliltapäivin. Tästä päivästä alkaen tarkoitus on lähettää teidän iloksenne päivittäinen blogikirjoitus. Toivotaan, että tekniikan maahiset, säiden jumalat ja muut tärkeät tahot mahdollistavat tämän…

Retkikunnan oppaana toimii Korpi-Jaakko. Jaakko on tuleva arktisen retkeilyn grand old man. 33-vuotias eräopas on jo ylittänyt Grönlannin jäätikön kaksi kertaa, Islannin suurimman jäätikön Vatnajökulin äx kertaa sekä viettänyt lukemattomia viikkoja hiihtäen Skandinavian erämaa-alueilla. Huippuvuorilla Jaakko hiihtänyt retkikuntien kanssa vuodesta 2011 lähtien. Jaakkoa vetää pohjoiseen arktinen luonto. Asiakkailleen hän toivoo voivansa tarjota enemmän kuin pelkkiä ”huvipuistoelämyksiä”; parhaimmillaan pitkä arktinen vaellus voi olla matka omaan sisimpiin arjen hälyn vaimentuessa ja elämän keskittyessä perusasioiden äärelle. Tarina kertoo, että jääkarhuhälyttimien lauetessa Jaakko on kiväärin kanssa ulkona teltasta noin kolmessa sekunnissa, mikä huojentaa ainakin osaa retkikuntalaisista.

Tero on 51-vuotias helsinkiläinen. Perheeseen kuuluvat vaimo ja 6-vuotias poika. Huippuvuorille Tero päätti lähteä, koska ei aiemmin ole tämän Norjalle kuuluvan pohjoisen saaren maaperälle astunut. Odottaa reissulta hyvää pössistä ja paljon lunta! 

Otso on kotoisin Raumalta. Porukan ”nestori”, ikää rapiat 60 vuotta. Viettänyt elämänsä Raumanmeren (nykyään Selkämeri) rannikolla ja liikkunut pienestä asti merellä. Harrastaa mökkeilyä saaressa, merimelontaa, mieskuorolaulua ja retkeilyä. Talvivaeltaminen tuli mukaan kuvioihin eräopasopiskelujen aikana vuonna 2009, jolloin sai silloiselta opettajaltaan kipinän lajiin. Suurin osa vaelluksista ajoittuukin nykyään talvikaudelle. Lähivuosina talvireissuja on kertynyt vuosittain yhdestä kahteen ja kestoltaan reissut ovat olleet viikosta kahteen. Reissut ovat suuntautuneet avotunturialueille Ruotsissa (Sarek, Sylarna) ja Suomessa (Muotkatunturit). Looginen jatkumo avotuntureilla liikkumisessa on reissu Huippuvuorille. Avomeressä ja avotuntureissa on hyvin paljon samaa avaruutta, joka viehättää Otsoa.

Retkikunnan joensuulaisvahvistus on 47-vuotias Merike. Perheeseen kuuluu mies, kolme lasta ja kaksi saksanseisojaa. Retkeilee ympäri vuoden perheen ja ystävien kanssa. Saksanseisojat suostuvat seuraksi huonoimmillakin keleillä. Tähän saakka reissut ovat suuntautuneet eri puolille Skandinaviaa ja nyt luvassa on ensimmäinen kolmen viikon vaellus. Alun perin Meriken haaveena oli talvivaellus Sarekissa. Tämä haave toteutui vuosi sitten, ja reissun jälkeen ajatus Huippuvuorista oli jo syntynyt. Siinä vaiheessa, kun uutta lunta tulee paljon, Merike avaa latua ja muut yrittävät pysyä perässä.

Keijo on 53-vuotias raahelainen. Perheeseen kuuluvat avovaimo Anita ja aikuinen tytär Anniina sekä Kaapo-koira. Työkseen Keijo toimii vuoropäällikkönä teollisuuspalokunnassa. Vapaa-aika kuluu metsästyksen, kalastuksen, vaellusten, ammunnan, matkailun ja monipuolisen liikunnan merkeissä. Kerran pari kesässä matka suuntautuu Karjalaan sotavainajia etsimään. Keijolle Huippuvuorten retkikunta toimii sujuvana jatkumona Avot-koulutukselle. Reissulta hän odottaa upeita maisemia, haastavia olosuhteita ja paikallista luontoa. Jos hiihtäminen maistuu vielä näiden viikkojen jälkeen, siintelee ajatuksissa jo Grönlannin jäätikön ylitys. Keijo on valmistautunut reissuun rynnimällä letkutornin rappusia paineilmalaitteet päällä käsittämättömiä tuntimääriä.

Espoosta matkaan startannut Kaisa on mukana, koska luonnossa liikkuminen, itsensä haastaminen uusien eräkohteiden tutkiminen kiinnostaa. Kokemusta hiihtovaelluksesta on kotimaan lisäksi Sarekista, jossa Kaisa oli 2018 samassa Avotuntureiden retkikunnassa Meriken ja Keijon kanssa. Myös sulan maan aikainen retkeily kuuluu Kaisan harrastuksiin, ja etenkin silloin mukana kulkee monesti (vastentahtoisesti) kultainen noutaja Puru. Reissulta Kaisa odottaa leppoisaa meininkiä, aurinkoa, upeita maisemia, luonnon tarjoamia elämyksiä – hetkiä jotka tuo etuoikeutetun tunteen –  ja perusasioihin keskittymisen tuomaa rentoutumista. Ja vaikka Jaakko toivookin että emme tapaa jääkarhua, toivoo Kaisa sellaisen näkevänsä – etäältä.

Retkikunnan kuopus, 32-vuotias Elina on kotoisin Rovaniemeltä. Pohjoinen luonto ja talvi saavat Elinan ihastumaan kerta toisensa jälkeen. Harrastaa luonnossa liikkumista vaeltaen, juosten, hiihtäen ja maastopyöräillen. Talvisissa erämaavaelluksissa häntä viehättää arktisen luonnon lisäksi olosuhteiden vaativuus ja etäisyyden kokemus. Elämä pelkistyy perusasioiden ympärille ja auttaa olemaan läsnä tavalla, joka arjessa onnistuu vain hetkittäin. Huippuvuorten reissulta Elina odottaa arktisen luonnon ihmeellisyyttä, omien rajojen koettelemista ja tilaa ajatuksille. On kyllä treenannutkin reissua varten, mutta laskee ennen kaikkea kevyen ahkion varaan. 

Lisäksi retkikunnassa hiihtää Olli.

Tervetuloa mukaan matkalle kanssamme. Blogit ilmestyvät tänne ja päivittäisen leiripaikan sijainnin voi tarkastaa täältä.

 • Retkikunta

2 kommenttia julkaisussa “Retkikunta esittäytyy

 1. Kari Ennola

  Jaakko, sähän oot melkein kuopus…

  Muokkaa
  Vastaa
 2. Kari Ennola

  Hyvää matkaa teille kaikille! Jaakko sähän olet melkein porukan kuopus.

  Muokkaa
  Vastaa

Kerro, kysy, kommentoi!