13.5.2016 / Päivä 20
27,9 km / 394,0 km yhteensä (noin 600 kilometristä)
8 legiä (a 50min)
korkeus: 2110 m
sää: aamu -12°C, heikko tuuli, aurinkoista; päivä -3°C, 8-10m/s pohjoistuulta, aurinkoista; iltaa kohti tyyntyy ja kylmenew
sijainti: N 66,1556 W 041,6543

Jämsäläinen K-kauppias

Mitä yhteistä on Grönlannin jäätiköllä itseään rääkkäävällä hiihtovaeltajalla ja Jämsäläisellä K-kauppiaalla, joka perus masokistina istua kärvistelee iltaisin alasti kauppansa kylmähuoneessa jäämurskalaatikossa yhdessä seuraavan päivän tarjouslohien kanssa pyykkipojat nänneissä?

No ei tietenkään yhtään mitään, mutta jokin mielikuvassa laittaa miettimään, mitä ihmeen kiksejä ihminen saa tästä kuukauden hiihtorääkistä!

20 päivää, 394km on nyt tarvottu sitkeesti halki jäätikköä. Päivästä toiseen homman nimi on sama, hiihto ja rekien kiskominen. Toisinaan homma on todella yksitoikkoista. Jos Kaarinalainen poliisi Muurikinkadulta olisi seisonut tänään latu-uran vieressä huutamassa ”Hajaantukaa, täällä ei ole yhtään mitään nähtävää”, niin kerrankin olisin uskonut, mitä poliisi sanoo. Kymmeneen päivään en ole nähnyt muuta merkittävää kuin lunta ja jäätä miljoonassa eri muodossa. Ei kun näinhän mä kaksi päivää sitten yhden varpuslinnun, joka pasko Jaakon ahkioon.

Lisäksi karkeasti yleistäen pitkän matkan jäätikkövaeltajat ovat muutenkin varsin outoa porukkaa. Olet sitä kovempi, mitä paskaisempana pystyt reissun tekemään. Peseytyminen ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää, joten kovimmat menee kuukauden peseytymättä samoilla kalsareilla ja sukilla. Tuohon vaeltajien aateliin en pysty, vaan joudun kärsimään ahkiossa vaihtovaatteiden tuoman lisäpainon.

Joka tapauksessa yli jäätikön mennään, rajuna ja ryönäisenä, tai kuten minä epämiehekkäästi kesäiseltä aamukasteelta tuoksuen, päällä raikas merinopaita, josta lähtee vieno lanoliiniöljyn tuoksu ja tukka Lorealin shamppoopesun jäljiltä tuulessa hulmuten.

Tyyli vapaa, mutta me pusketaan vaikka puolimetrisessä uppohangessa hampaat irvessä, perkeleitä suusta päästellen. Tunnista ja päivästä toiseen. Yhdessä hiihdetään, mutta jokainen on täällä silti huppunsa sisällä yksin. Topi Sorsakosken ”Viimeiseen Korttiin” soi korvanapeissa ja katse on hypnoottisesti edessä hiihtävän ahkiossa. Väsymättä suksea toisen eteen. Kroppa huutaa lepoa ja nälkä ei ole enää viikkoon lähtenyt edes syömällä. Voin ja oliiviöljyn määrä yhden päivän ruuissa vastaa terveysintoilijoiden kuukausiannosta.

Tunnelma hiihtäessä vaihtelee voittamattomasta teräsmiehestä Ugandan hippohiihtojen jumboon. Mieliala vastaavasti mielettömästä fiiliksestä jäätävään v***tukseen. Mutta kuten ennalta oli tiedossakin, niin ei tämä yl ihiihto ihan perussetti ole. Ja ylityksen onnistuminen edellyttää tietenkin, että jäätikkö ylityksen meille vain sallii. Me ollaan täällä näiden voimien edessä vain nöyriä vierailijoita.

Mutta tämä on juuri sitä mitä täältä tultiin hakemaan. Jokainen voi sitten miettiä, kumpi on kieroutuneempi, me vai se Jämsäläinen K-kauppias.

– Tero ”Tuborg”

ps. Onnea Sami Koivula 40v, Forssa! Yrittäkää pitää lauantaina Bar54:n yläkerran saunatilat edes osittain ehjänä!

pps. Aurinkokin poltti lopulta naaman ja nyt peilikuva on kuin elokuun rapujuhlien keitetyllä ravulla, väriä ja ulkonäköä myöden.

ppps. Naantalin kukkienkastelijalurjus: Jos kolme laattaa karhu merkkistä motivaatiojuomaa on jo jääkaapistani tuhottu, niin kanahäkissä on lisää!

pppps. Tero ”Haukansilmä” Tuborg bongasi tänään viidennen legin jälkeen kaukana eteläisessä horisontissa ryhmän hiihtäjiä. Todennäköisest i tutut norskit. Rinnan siis mennään, mutta pidetään huomenna välipäivä ja päästetään ne edelle, niin ei tule paha mieli. Ja onhan niillä lyhyempi matkakin hiihdettävänä…

Kuvassa: Arvatkaa vaan mikä oli mieliala…

Retkikunnalla kaikki hyvin.

5 kommenttia julkaisussa “Jämsäläinen K-kauppias

 1. lurjus2

  Hajaantukaa! Siellä ei ole todellakaan mitään nähtävää! Kannattaa jo hieman alkaa suunnitteleen taktiikkaa, että ottaako irtioton heti vai vasta 100km ennen maalia…

  Muistakaa vielä, että ne jääkarhut on sit hiton kovia painijoita, eikä kannata haastaa ainakaan kunnon alkulämpöä. Ja jos kuitenkin käy niin, että tuborg jostain syystä matsin häviäisi, niin viesti heti foorumille että pääsen sen kanahäkille ennen perikuntaa.

  Muokkaa
  Vastaa
 2. Lurjus

  Tsemppiä vaan Terolle ja muulle retkikunnalle. Jotta mieli pysyy virkeänä, kannattaa vaihtaa välillä musiikkia. Ässien Ihanuuteni voisi toimia hyvin, ainakin Terolla… 😃

  PS. Jämsäläinen K-kauppias on ihan normaali…

  Muokkaa
  Vastaa
 3. ville

  Järkeä tossa touhussa ei ole! Hattua pitää nostaa..
  paljon saa maksaa et vaihtaisin kylmän karlin,mitä juuri nautin ja samalla katselen lätkän MM-kisoja ja sauna lämpenee mökillä.
  Pistin muuten lurjusten lätkäveikkaukseen Teron veto on ranska-suomi 3-16 veikkaan et gröönlandin lurjus maksaa n tuikussa😊
  Tsemppiä sinne! Kohtahan lurjus palaa Naantalin maisemiin..
  Veikkaan et voi ns.”kaihintappaja kannu”mennä ikeniin..

  T.kettu alias rymättylä lurjus
  Ps.pistä biisi ”kettu kallion kikka toimii”

  Muokkaa
  Vastaa
 4. Petra

  Vappukaihi paljasti vaeltajan.. Eipä ollu vaikea arvata kuka siellä suksii. Miten bensat on riittäny? Toivottavasti ei ole menny kituutteluksi. Kauhulla lueskelin päivitystä, jossa polttoaineen todellinen luonne paljastui ja muistelin omia vastaavanlaisia ongelmia, joiden mittakaava tosin on mitätön teidän huonoon tuuriin verrattuna.

  Mun päällä lepää kirous, joka aiheuttaa a) arktista keuhkotautia ja b) polttoaineongelmia aina kun astutaan Huippuvuorten lumenvalkoiseen / hanhenpaskaiseen maisemaan. Kesäreissun ekana iltana hassattiin 1/3 telttakunnan kaasuista (koska keitin oli sökönä) ja loput 8 päivää vedettiinkin sitten ilman mukavuuksia ts. lämmintä vettä/teetä/kahvia ei nautittu.

  Talvireissulla, jolta kotiuduttiin viikko sitten, mun 5 l bensakanisterissa oli valuvika kierteissä, jonka seurauksena bensaa roiskui kelkkakyydin aikana litran verran pitkin ahkiota. Bensa imeytyi käytännössä kaikkiin vaatteisiin ja yksittäispakattuihin eväisiin.. 1,5 kg pähkinöitä, 1 kg suklaata, 12 pussia kuivattua jauhelihaa ym ym kontaminoitui syömäkelvottomaksi. Että näin..
  Muuten oli mahtava reissu. Keuhkotautikin iski vasta kolmanneksi viimeisenä hiihtopäivänä.

  Tsemppiä ja voimia lopputaipaleelle!

  Terv. Mökkinaapuri

  Muokkaa
  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *