Vatnajökull, Islanti

  • toukokuu 2021

Ankarat avotunturit -koulutusohjelman huipennuksena on joukko vaativia hiihtoretkikuntia eripuolille Arktista. Tulen ja jään maa, Islanti, on haastava ja mielenkiintoinen ympäristö myös hiihtovaeltajalle. Erityisesti Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull, tarjoaa mahdollisuuksia upeisiin hiihtovaelluksiin.

8100km2 laajuinen Vatnajökull kattaa 8 % saaren pinta-alasta ja muodostaa myös Euroopan suurimman kansallispuiston ytimen. Jäätikön laki on n. 1500 metrin korkeudessa ja sen eteläkärjestä löytyy Islannin korkein vuori Hvannadalshnjúkur (2110m). Varsinkin jäätikön itäosissa saa nauttia omasta rauhastaan näkemättä muita kulkijoita.

Meri-ilmasto tekee Vatnajökullin säistä erittäin vaihtelevia ja vaativia, mutta toukokuussa talven pahin myrskykausi on ohi ja säät ovat pääosin parempia. Lämpötila on tyypillisesti hieman pakkasen puolella, mutta jäätikön reunoilla vesi- ja räntäsade voi kastella vaeltajat ja myös erittäin kovat myrskytuulet ovat mahdollisia. Monien kokeneiden seikkailijoiden mielestä olosuhteet Islannissa vastaavat Patagonian jäätiköitä.

Ohjelma (2019)

Retkikunta kokoontuu Reykjavikissa, josta siirrymme autokuljetuksilla yöksi pieneen Hoffelin kylään. Matkalla ehditään tutustua kehätien varrella oleviin nähtävyyksiin. Hoffelista siirrymme maastoautoilla iskuetäisyydelle jäätiköstä.

Retkikunnan tavoitteena on ylittää jäätikkö itä-länsisuunnassa lähes sen leveimmästä kohdasta, jolloin hiihtomatkaa kertyy noin 150 kilometriä. Matkalla vieraillaan Grímsvötn-tulivuoren (1725m) kalderan reunalla. Hiihtoon varataan aikaa 11 vuorokautta. Tyypillisenä hiihtopäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Grímsvötn-vuorella on mahdollista yöpyä paikallisessa jäätikkötuvassa ja saunoa yhdessä maailman erikoisimmista saunoista…

Paluumatka Reykjavikiin ylämaiden halki tapahtuu rouhealla super-jeepillä. Suosittelemme hiihdon jälkeen viettämään vapaapäivän Reykjavikissa ennen paluulentoa Suomeen. (Vapaapäivä on sisällytetty aikatauluun.)

Edellytykset

Retkikuntaan osallistuvan tulee olla osallistunut aiemmin tunturivaellukselle. Poikkeustapauksissa osallistuminen tunturivaellukselle on mahdollista myös samana vuonna ennen retkikuntaa.

Osallistujilta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata rajatusti sekä hankkia keskitetysti ennen vaellusta. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta (2019): 2190eur (2021 hinta ilmoitetaan myöhemmin)

Hinta sisältää: opastuksen, maakuljetukset Islannissa sekä ahkiot ja keitinlaatikot ja vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet. Ankarat avotunturit tarjoaa opastuksen ja siihen liittyvät toimet, matkat ja majoitukset kukin osallistuja varaa itse. Se onnistuu helposti ja autamme mielellämme näiden varaamisessa. Lennot suksipussin kanssa ja pari yötä Reykjavikissa kustantavat arviolta noin 600 euroa.

Osallistujamäärä: 6-8 hlö

Kyselyt 2021-retkikuntaan liittyen tätä kautta!

Retkikunnassa noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Sivu päivitetty 1.10.2018

Menu