Spitsbergen, Huippuvuoret

  • 31.3.-22.4.2020 (Wikström) (sisältää suositellut matkustuspäivät, hiihto-osuus 1.4.-20.4.2020)

Ankarat avotunturit -koulutusohjelman huipennuksena on joukko vaativia hiihtoretkikuntia eripuolille arktista. Hiihtoretkikunta Huippuvuorille on kotimaisen arktisen retkeilyn klassikko, ja syystäkin! (Vilkaise vaikka Huippuvuoret 2018 -retkikunnan blogi-kirjoituksia!)

Huippuvuoret on Norjan hallinnoima saariryhmä keskellä jäämerta, puolivälissä Norjan pohjoisrannikolta Pohjoisnavalle. Saaret edustavat aitoa arktista luontoa parhaimmillaan: jylhiä vuoria, jäätyneitä vuonoja ja laajoja jäätiköitä. Monipuolinen linnusto, hylkeitä, naaleja ja jääkarhuja. Ja syrjäisen erämaan rauhaa. Kaikkea mitä hiihtovaelluskohteelta voi toivoa!

Huhtikuussa Huippuvuorten sää ja olosuhteet vastaavat jokseenkin Suomen Lappia maaliskuussa. Pakkanen voi laskea alle -30 °C, myrskytuulet voivat pakottaa välipäivän pitämiseen ja joskus pehmeä lumi tekee etenemisestä raskasta. Huippuvuorilla yötön yö alkaa kuitenkin jo huhtikuussa ja parhaimmillaan päivät ovat kauniita, aurinkoisia ja lähes helteisiä.

Ohjelma (2020)

Retkikuntien kohteena on Huippuvuorten pääsaari Spitsbergen eli Länsimaa. Matka alkaa Longyearbyenistä, saaren pääkaupungista.

Vajaan kolmen viikon aikana hiihdetään noin 300 kilometriä ja olosuhteiden salliessa huiputetaan saarten korkein vuori Newtontoppen (1713m) ja todennäköisesti kaunein vuori Perriertoppen (1712m) sekä tutustutaan Pyramidenin hylättyyn neuvostoaikaiseen kaivoskaupunkiin.

Tyypillisenä vaelluspäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Ahkiot painavat alussa noin 70kg ja päivämatkat pitenevät, kun ahkio kevenee matkan edetessä. Jääkarhualueella pidämme leirissä vartiota turvallisuuden takaamiseksi.

Päätämme hiihdon Pyramidenin hylättyyn kaivoskylään, josta siirrymme laivalla takaisin Longyearbyeniin. Jo paluuristeily itsessään on hieno elämys! Lisäksi suosittelemme viettämään retkikunnan jälkeen päivän rauhassa palautuen ja Longyearbyenin nähtävyyksiin tutustuen. (Palautumispäivä on laskettu mukaan retkikunnan aikatauluun.)

Huippuvuoret 2020 -retkikunnan suunnittelu ja valmistelu aloitetaan retkikuntainfolla marras-joulukuussa. Päivämäärä julkaistaan blogissa kun se vahvistuu.

Edellytykset

Retkikunnan jäsenten tulee olla osallistunut aiemmin tunturivaellukselle. Poikkeustapauksissa osallistuminen tunturivaellukselle on mahdollista myös samana vuotena ennen retkikuntaa.

Osallistujilta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata sekä hankkia keskitetysti ennen vaellusta. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta (2020): 2950 eur

Hinta sisältää: opastuksen, pakollinen etsintä- ja pelastusvakuutuksen sekä ahkiot ja keitinlaatikot ja vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet. Ankarat avotunturit tarjoaa opastuksen ja siihen liittyvät toimet, matkat ja majoitukset kukin osallistuja varaa itse. Se onnistuu helposti ja autamme tarvittaessa mielellämme näiden varaamisessa. Lennot suksipussin kanssa ja pari yötä Longyearbyenissä hostellimajoituksessa kustantavat tyypillisesti noin 800 euroa.

Osallistujamäärä: 6-10 hlö

Ilmoittaudu Huippuvuoret -retkikuntaan täällä!

Retkikunnassa noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Menu