Grönlanti

  • 23.4.-27.5.2018 (Teirasvuo) (Vain naisille!)
  • elo-syyskuu 2018 (Korpi-Jaakko)

Ankarat avotunturit -koulutusohjelman huipennuksena on joukko vaativia hiihtoretkikuntia eripuolille Arktista. Vaativien hiihtovaellusten kiistaton helmi ja maailmanlaajuisesti tunnustettu klassikko on hiihto yli Grönlannin mannerjäätikön.

Grönlanti ei paljon esittelyjä kaipaa: maailman toiseksi suurimmalla jäätiköllä riittää arktista jääerämaata, haastavia olosuhteita ja luonnonrauhaa. Loputon valkoinen horisontti ja tuhansina timantteina välkehtivä jäälakeus ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan mielettömän kaunista katseltavaa.

Huhti-toukokuussa olosuhteet jäätiköllä vastaavat Suomen Lappia helmi-maaliskuussa. Kovia yöpakkasia osuu todennäköisesti retkikunnan alkupuolelle ja kun matka kääntyy alas jäätikön laelta alkavat ilmat lämmetä ja lopuksi päästään todennäköisesti hiihtämään keväisissä tunnelmissa. Ajoittaiset kovat myrskytuulet ovat todennäköisiä, mutta niin ovat myös kauniit aurinkoiset päivät.

Ohjelma

Retkikuntien tavoitteena on hiihtää jäätikön yli lännestä itään, Kangerlussuaqin lentokentältä pieneen ja syrjäiseen Isortoqin metsästäjäkylään. Matkan välietappeina toimivat 1980-luvulla hylätty amerikkalainen tutka-asemalla, joka hiljalleen uppoaa jään syleilyyn ja reitin korkein kohta (noin 2500m), jota ei hiihtäessä juuri huomaa, mutta siitä alkaa matkantekoa jouduttava loiva alamäki rannikolle. Hiihtomatkaa kertyy hieman alle 600 kilometriä ja siihen varataan aikaa noin neljä viikkoa. Lisäksi yksi viikko kuluu matkoihin. Tyypillisenä päivänä hiihdetään 9-10 tuntia ja yöt vietetään teltoissa.

Syyskaudella 2018 kuljetaan samaa reittiä, mutta idästä länteen. Syyskaudella säät ovat vaihtelevampia ja myrskyt todennäköisempiä, joten ylitykseen varataan pari päivää enemmän aikaa. Palkintona vaativammille oloille syysylityksessä on hieno veneretki alkumatkasta sekä pimenevät yöt ja revontulet jäätiköllä.

Tarkempi aikataulu ja ohjelma suunnitellaan yhdessä retkikunnan kanssa.

2018 kevätretkikunnan suunnittelu ja valmistelu on aloitettu kesällä 2017.

2018 syysretkikunnan suunnittelu ja valmistelu aloitetaan loppuvuodesta 2017.

Edellytykset

Retkikunnan jäsenten tulee olla kokeneita talvivaeltajia. Käytännössä tämä tarkoittaa kokemusta noin kaksiviikkoisesta tai pidemmästä tukemattomasta hiihtoretkikunnasta. Osallistujilta edellytetään myös erittäin hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata rajatusti sekä hankkia keskitetysti ennen vaellusta. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen.

Hinta-arvio (2018): 6900 euroa

Hinta-arvio sisältää: opastuksen, pakollinen etsintä- ja pelastusvakuutuksen ja vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet. Ankarat avotunturit tarjoaa opastuksen ja siihen liittyvät toimet, matkat ja majoitukset kukin osallistuja varaa itse. Se onnistuu helposti ja autamme mielellämme näiden varaamisessa.

Osallistujamäärä: 4-8 hlö

Tiedustelut Grönlanti –retkikuntiin tätä kautta!

Retkikunnassa noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Menu